Domov » Ako správne zazimovať chatu či chalupu

Ako správne zazimovať chatu či chalupu

Zazimovanie chaty či chalupy je dôležitým krokom, aby vaša nehnuteľnosť prežila zimu bez škôd. Ak sa o ňu v tomto období nestaráte správne, mrazy, vlhkosť a nečinnosť môžu spôsobiť poškodenie, ktoré vás na jar môže vyjsť draho. Nasledujúce tipy vám pomôžu pripraviť vašu chatu či chalupu na zimu tak, aby bola v perfektnom stave, keď sa do nej na jar opäť vrátite.

1. Vypustite vodu z potrubia

Voda je v zimnom období najväčším nepriateľom vašej chaty. Ak zostane v potrubí, môže zamrznúť a potrubie praskne, čo spôsobí veľké škody. Preto je nevyhnutné vodu vypustiť.

  • Vypustenie vody z potrubia: Uzavrite hlavný prívod vody a vypustite všetku vodu zo všetkých kohútikov, splachovačov a ohrevných zariadení. Nezabudnite ani na hadice, vodné čerpadlá a bojler.
  • Nemrznúca zmes: Na kritických miestach, kde sa voda nedá úplne vypustiť (napr. v odtokoch či záchodových mísach), môžete použiť nemrznúcu zmes.

Praktický tip: Ak máte nainštalované čerpadlo, nezabudnite ho vypnúť a vypustiť vodu aj z neho.

2. Ochrana pred mrazom

Mrazivé teploty môžu spôsobiť veľké problémy, najmä ak vaša chata nie je pravidelne vykurovaná. Tu sú tipy, ako minimalizovať riziko mrazu:

  • Tepelná izolácia: Skontrolujte, či sú všetky okná a dvere dobre tesnené, aby sa predišlo prievanu a úniku tepla. Ak je to možné, použite izolačné materiály, aby ste znížili únik tepla.
  • Ochrana elektroinštalácií: Elektroinštalácie môžu byť citlivé na mrazy. Vypnite elektrické spotrebiče a odpojte ich z elektriny. Ak máte elektrické vykurovacie systémy, zvažujte ich vypnutie, ak chatu pravidelne nevyužívate.

Praktický tip: Ak viete, že sa do chaty vrátite v priebehu zimy, môžete v nej ponechať minimálne vykurovanie, aby ste udržali teplotu nad bodom mrazu.

3. Zabezpečenie pred zlodejmi

V zimnom období sú opustené chalupy a chaty často lákadlom pre zlodejov. Preto je dôležité zamerať sa aj na bezpečnosť.

  • Skontrolujte zámky a okná: Uistite sa, že všetky dvere a okná sú dobre uzamknuté a zabezpečené. Ak sú zámky staršie alebo poškodené, vymeňte ich za nové a spoľahlivejšie.
  • Alarmový systém: Ak máte na chate nainštalovaný alarm, nezabudnite ho aktivovať. Ak nie, zvážte jeho inštaláciu, prípadne použite falošné kamery, ktoré môžu odradiť potenciálnych zlodejov.
  • Cennosti: Nenechávajte v chate žiadne cenné predmety, ako sú elektrospotrebiče, drahá elektronika alebo cenné dekorácie. Ak nemáte možnosť ich zobrať so sebou, uložte ich na menej viditeľné miesto.

Praktický tip: Pravidelne kontrolujte chatu, alebo požiadajte susedov, aby na ňu dávali pozor počas vašej neprítomnosti.

4. Starostlivosť o záhradu

Okrem samotnej chaty je dôležité pripraviť na zimu aj záhradu a vonkajší priestor.

  • Orezanie stromov a kríkov: Pred zimou orežte stromy a kríky, aby ste zabránili tomu, že sa pri silnom snežení alebo vetre konáre zlomia a poškodia váš majetok.
  • Zabezpečenie vonkajšieho nábytku: Ak máte na záhrade nábytok, schovajte ho alebo zakryte plachtami, aby ho sneh a mráz nepoškodili. Rovnako skontrolujte, či je všetko záhradné náradie uložené a chránené pred poveternostnými vplyvmi.
  • Vypustenie vody z vonkajších potrubí: Nezabudnite vypustiť aj vonkajšie hadice a vodovodné kohútiky, aby v nich nezostala voda, ktorá by mohla zamrznúť.

Praktický tip: Ak máte na záhrade bazén alebo jazierko, postarajte sa aj o ich správne zazimovanie, aby nedošlo k poškodeniu mrazom.

5. Príprava interiéru

Aby ste po návrate do chaty našli všetko v poriadku, je dôležité vykonať aj prípravu interiéru.

  • Vetranie: Pred zazimovaním dobre vyvetrajte celý priestor, aby ste predišli vzniku plesní. Vetranie je obzvlášť dôležité, ak je vaša chata umiestnená v oblasti so zvýšenou vlhkosťou.
  • Textílie a matrace: Zoberte si domov všetky textílie, ktoré by mohli absorbovať vlhkosť alebo sa poškodiť, ako sú obliečky, prikrývky alebo závesy. Ak ich necháte na chate, zabaľte ich do plastových obalov, aby ste ich ochránili pred vlhkosťou a hmyzom.
  • Potraviny a zásoby: Všetky potraviny, ktoré by mohli prilákať hlodavce alebo iných škodcov, odneste so sebou alebo ich správne uskladnite v uzavretých nádobách.

Praktický tip: Skontrolujte, či všetky elektrické spotrebiče (chladnička, mikrovlnka, atď.) sú vypnuté a odpojené z elektrickej siete.

6. Starostlivosť o kúrenie a komín

Ak máte v chate krb alebo piecku, je dôležité, aby boli správne pripravené na zimu.

  • Kontrola komína: Pred zimou by ste mali nechať komín skontrolovať a vyčistiť odborníkom. Zanesený komín môže spôsobiť nebezpečenstvo požiaru alebo zlého odvádzania spalín.
  • Zabezpečenie dreva: Ak máte drevo na kúrenie, uskladnite ho na suchom a dobre vetranom mieste, aby nevlhlo a neznehodnotilo sa.

Praktický tip: Ak plánujete počas zimy občas chatu navštíviť, nechajte si po ruke pár kíl suchého dreva na rýchle vykurovanie.

Správne zazimovanie chaty či chalupy je nevyhnutné, ak chcete predísť zbytočným škodám a nákladom na jar. Vypustenie vody, ochrana pred mrazom a zlodejmi, starostlivosť o záhradu a príprava interiéru sú kľúčové kroky, ktoré vám zabezpečia, že váš majetok prežije zimu bez problémov. S týmito tipmi môžete byť pokojní, že vaša chata bude na jar pripravená privítať vás v perfektnom stave.

Hore