Domov » Ako a kedy zazimovať váš bazén

Ako a kedy zazimovať váš bazén

Zazimovanie bazéna je kľúčovým krokom na jeho ochranu pred poškodením počas zimných mesiacov. Tento proces nielenže predlžuje životnosť vášho bazéna, ale tiež uľahčuje jeho opätovné uvedenie do prevádzky na jar. V nasledujúcich riadkoch vám poskytneme nielen základné kroky zazimovania, ale aj praktické tipy, ktoré vám celý proces uľahčia.

1. Kedy zazimovať bazén?

Najvhodnejším časom na zazimovanie bazéna je neskorá jeseň, keď teplota vody v bazéne klesne pod 12 °C. Teplejšia voda podporuje množenie rias a baktérií, čo by mohlo spôsobiť problémy na jar. Ak máte bazén so slanou vodou, riaďte sa rovnakým pravidlom – nižšia teplota minimalizuje potrebu ďalších chemických úprav vody.

Praktický tip: Uistite sa, že ste na zazimovanie pripravení vopred. Sledujte predpoveď počasia a zazimovanie naplánujte na obdobie, keď ešte teploty neklesnú pod bod mrazu. Ideálna je teplota vody medzi 10-12 °C.

2. Príprava vody na zazimovanie

Čistenie vody – pred začatím zazimovania odstráňte z vody všetky hrubé nečistoty, ako sú listy, vetvičky či hmyz. Pomôžte si sieťkou a bazénovým vysávačom, aby voda zostala čo najčistejšia.

Úprava pH a chémie vody – vyrovnanie pH vody je kľúčové – malo by byť medzi 7,2 a 7,6. Použite vhodné prípravky na zníženie alebo zvýšenie pH podľa potreby. Po úprave pH pridajte šokový dezinfekčný prípravok a následne aplikujte špeciálny zimný prípravok, ktorý vodu chráni pred riasami a minerálnymi usadeninami počas zimných mesiacov.

Praktický tip – pri úprave pH a aplikovaní chémie do vody nezabudnite nechať filtračný systém bežať aspoň 24 hodín, aby sa chemikálie rovnomerne rozptýlili po celej ploche bazéna. Tým zabezpečíte maximálnu efektivitu prípravkov.

3. Zníženie hladiny vody

Zníženie hladiny vody je nevyhnutným krokom, pretože v prípade zamrznutia by mohla voda v potrubiach spôsobiť vážne poškodenie. Hladinu vody znížte pod úroveň skimmera a trysiek.

Praktický tip: Ak máte bazén s protiprúdom alebo vodnými atrakciami, nezabudnite na ich odvodnenie. Odstráňte všetky prídavné komponenty, ktoré by mohli zamrznúť a prasknúť.

4. Ochrana bazénového vybavenia

Filtračný systém – filtračná jednotka je jedným z najdôležitejších zariadení v bazéne. Pred zimou dôkladne vyčistite filter, odstráňte všetky nečistoty a vodu z filtračného zariadenia.

Čerpadlá a hadice – odpojte všetky hadice a čerpadlá, vypustite z nich vodu a uskladnite ich na suchom mieste. Dávajte pozor, aby zariadenia neboli vystavené mrazu, pretože to môže viesť k ich poškodeniu.

Praktický tip: Označte si všetky hadice a časti čerpadiel farebnými páskami alebo štítkami, aby ste na jar ľahko zistili, kam ktorý diel patrí. Ušetrí vám to čas pri opätovnom zapájaní.

5. Použitie bazénovej plachty

Na ochranu bazéna pred nečistotami použite špeciálnu zimnú plachtu. Tá zabráni prenikaniu lístia, hmyzu a iných nečistôt do bazéna a zároveň minimalizuje množstvo svetla prenikajúceho do vody, čo zabraňuje rastu rias.

Praktický tip: Investujte do kvalitnej zimnej plachty, ktorá je odolná voči mrazu, vetru a UV žiareniu. Pevne ju upevnite, aby ju vietor neodfúkol alebo nenarušil.

6. Ďalšie praktické tipy na zazimovanie bazéna

  • Skontrolujte, či vo vašom regióne nie sú predpísané špeciálne pravidlá: Niektoré oblasti môžu mať špeciálne nariadenia týkajúce sa zazimovania bazénov, napríklad z hľadiska ochrany vody alebo správneho zneškodňovania chemikálií.
  • Prevencia pred zamrznutím vody: Ak sa obávate mrazov, použite špeciálne plávajúce zariadenia (tzv. zazimovacie dilatátory), ktoré sa položia na hladinu vody. Tieto zariadenia absorbujú tlak ľadu, ktorý sa vytvára pri zamrznutí vody, a chránia steny bazéna pred poškodením.
  • Pravidelná kontrola počas zimy: Aj keď je bazén zazimovaný, pravidelne kontrolujte plachtu a okolie bazéna, či sa na plachte nehromadí voda alebo sneh. Hmotnosť vody alebo snehu môže plachtu poškodiť.

Správne zazimovanie bazéna je nevyhnutným krokom na jeho ochranu a udržanie kvality vody. S pomocou uvedených krokov a praktických tipov bude váš bazén pripravený prežiť zimu bez poškodenia a na jar ho budete môcť rýchlo a jednoducho uviesť opäť do prevádzky.

Hore