Domov » Ako položiť plávajúcu podlahu

Ako položiť plávajúcu podlahu

Plávajúca podlaha je jedným z najpopulárnejších typov podláh v moderných domácnostiach, vďaka svojej estetike, trvácnosti a jednoduchosti inštalácie. Ak sa rozhodnete položiť plávajúcu podlahu sami, môžete ušetriť nielen peniaze, ale aj zažiť uspokojenie z dobre vykonanej práce. Tento návod vám ukáže krok za krokom, ako položiť plávajúcu podlahu svojpomocne, a poskytne vám praktické tipy na úspešnú realizáciu.

Čo je to plávajúca podlaha?

Plávajúca podlaha je podlaha, ktorá nie je pevne pripevnená k podkladu. Namiesto toho jednotlivé dielce do seba zapadajú prostredníctvom systémov pero-drážka alebo klik-systému. Tento typ podlahy je vhodný do rôznych miestností a je dostupný v rôznych materiáloch, ako je laminát, drevo alebo vinyl.

Hlavnými výhodami plávajúcej podlahy sú jej jednoduchá inštalácia, ľahká údržba a cenová dostupnosť. Navyše, plávajúca podlaha je skvelou voľbou do miestností, kde sa vyžaduje rýchla inštalácia bez potreby zložitej prípravy podkladu.

Príprava na inštaláciu plávajúcej podlahy

1. Výber materiálu

Pri výbere plávajúcej podlahy je dôležité zvážiť materiál, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Laminátová podlaha je cenovo dostupná a odolná, zatiaľ čo drevená podlaha prináša prírodnú krásu a teplo. Vinylová podlaha je vhodná do miestností s vyššou vlhkosťou, ako sú kuchyňa či kúpeľňa.

2. Príprava podkladu

Pred položením plávajúcej podlahy musí byť podklad čistý, rovný a suchý. Starý koberec alebo iné mäkké krytiny by mali byť odstránené. Ak máte nerovnosti na podklade, vyrovnajte ich pomocou vyrovnávacej stierky alebo použite podkladový materiál, ktorý tieto nedostatky eliminuje.

3. Nákup materiálu

Nezabudnite pri nákupe podlahy pripočítať k celkovej potrebnej ploche 10 % navyše na prípadné straty spôsobené rezaním a úpravami.

Potrebné nástroje a materiály

Na pokládku plávajúcej podlahy budete potrebovať nasledovné nástroje a materiály:

  • Plávajúca podlaha (laminát, drevo alebo vinyl)
  • Podkladová fólia (tepelná alebo zvuková izolácia)
  • Rezačka alebo píla na podlahy
  • Meter a ceruzka na meranie
  • Gumené kladivo
  • Distančné kliny
  • Podlahové lišty a ich uchytenie
  • Špachtľa a vyrovnávacia hmota (ak je to potrebné)

Postup pokládky plávajúcej podlahy

Krok 1: Príprava podkladu

Ak je váš podklad nerovný, musíte ho vyrovnať vyrovnávacou hmotou. Dôležité je, aby bol podklad dokonale rovný a suchý, inak môže podlaha po čase začať praskať alebo sa deformovať. Podlahu je tiež potrebné zbaviť prachu a nečistôt.

Krok 2: Inštalácia podkladovej fólie

Podkladová fólia slúži na ochranu podlahy pred vlhkosťou a na zlepšenie zvukovej a tepelnej izolácie. Fóliu položte po celej ploche podlahy a prekrývajte jej okraje o približne 20 cm. Spoje fólie môžete zafixovať lepiacou páskou.

Krok 3: Položenie prvej rady podlahy

Začnite položením prvej rady podlahy pozdĺž najdlhšej steny. Medzi stenou a prvým radom podlahy ponechajte dilatačnú škáru (asi 10 mm) pomocou distančných klinov. Táto škára je dôležitá, pretože umožňuje podlahe prirodzené rozťahovanie a zmršťovanie sa v závislosti od teploty a vlhkosti.

Krok 4: Pokládka ďalších radov

Pokračujte pokládkou ďalších radov podlahy. Podlahové dielce by mali zapadať do seba pomocou klik-systému. Každý nový rad začnite dielcom, ktorý je aspoň o tretinu alebo polovicu kratší ako dielce v predchádzajúcom rade, aby ste dosiahli „stretávajúci“ efekt, ktorý podlahe dodáva stabilitu a estetický vzhľad.

Krok 5: Rezanie podlahových dielcov

Na konci každého radu budete pravdepodobne potrebovať rezať podlahové dielce, aby sa zmestili do zvyšného priestoru. Na to môžete použiť ručnú pílu, kotúčovú pílu alebo špeciálnu rezačku na podlahy. Nezabudnite pri rezaní nechať dilatačnú škáru aj pri stenách a iných prekážkach.

Krok 6: Inštalácia podlahových líšt

Po tom, ako je celá podlaha položená, odstráňte distančné kliny a namontujte podlahové lišty. Lišty zakryjú dilatačné škáry a dodajú miestnosti dokončený vzhľad. Lišty môžete pripevniť pomocou klincov, skrutiek alebo lepidla, v závislosti od typu steny.

Tipy a triky pre úspešnú pokládku

  • Dilatácia: Nezabudnite na dilatačné škáry pozdĺž všetkých stien. Tieto škáry zabránia tomu, aby sa podlaha krútila alebo deformovala pri zmene teploty a vlhkosti.
  • Kontrola podlahových dosiek: Pred pokládkou skontrolujte každú dosku, či nie je poškodená, aby ste predišli neskorším komplikáciám.
  • Ochrana podlahy: Po dokončení pokládky je dobré podlahu ochrániť pred poškriabaním a vlhkosťou. Pri čistení používajte len mierne vlhkú handričku a zabezpečte, aby na podlahu nepadali ťažké predmety, ktoré by ju mohli poškodiť.

Položenie plávajúcej podlahy svojpomocne nie je zložité, ak máte správne nástroje a dodržíte základné kroky. Tento proces vám umožní nielen ušetriť, ale aj vytvoriť útulný a moderný priestor podľa vašich predstáv. Stačí si dobre naplánovať prácu, dbať na detaily a vaša nová plávajúca podlaha vám bude slúžiť mnoho rokov.

Hore